3 Temmuz 2014 Perşembe

Şeftali ve Kirazlı Galette




 Galette, Fransa'nın Bretagne bölgesinde ünlü tereyağlı kurabiyelerine verilen isimdir.Tart hamuruna benzeyen bir hamur ile yapılıp, tarttan faklı olarak kalıp kullanılmadan pişirme kağıdı üzerinde yuvarlak şekilde açıp ortasına meyve konularak yapılmasıdır. Meyvelerle yapıldığı gibi sebze, peynir, et veya balıkla hatta sadece ekmek yerine de yenilebiliyor.

 Galette'yi yaparken, çok sevdiğim için şeftaliyi ve renk katması için de biraz kiraz kullandım. Kendi zevkinize göre farklı meyvelerle de yapabilirsiniz. Tart hamurunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kullanacağınız tereyağın ve suyun çok soğuk olması. Hatta tereyağları küp küp kestikten sonra 10 dakika buzlukta bekletmenizde fayda var. Meyveleri yerleştirmeden önce serpilen şeker ve nişasta pişme aşamasında hamurun sulanmamasını sağlıyor. Servis ederken üzerine vanilyalı dondurmayı kesinlikle denemelisiniz. Gerçekten muhteşem oluyor.

 Lezzetli bir sonuç almak istediğim için biraz tarif araştırması yaparken, Cafe Fernando'nun da yaptığını görünce hiç şüphe etmeden bu tarifi yaptım.

   






   Hamur Malzemeleri
  • 1.5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı biraz tepeleme şeker
  • 1 çay kaşığından biraz az tuz
  • 180 gram tereyağ
  • 2 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
    Dolgu Mazemeleri
  • 4 tane orta boy dilimlenmiş şeftali
  • Bir miktar kiraz 
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı şeker + bir miktar da üzerine serpmek için
  • Yarım limon suyu
    Diğer Malzemeler
  • 1 yumurta
  • Servis ederken yanına koymak için Vanilyalı dondurma

    Yapılışı

1. Mutfak robotunda önce un, şeker ve tuzu karıştırın. Küp şeklinde kesip buzlukta beklettiğiniz tereyağını ilave edip tekrar karıştırın. Daha sonra soğuk suyunu ekleyin ve tekrar karıştırın. (Bu noktada suyu azar azar eklemenizde fayda var.) Hazırlanan hamurun parça parça dağılmaması gerekiyor. Eğer mutfak robotunda yapmıyorsanız un, şeker ve tuzu karıştırdıktan sonra tereyağını ekledikten sonra parmak uçlarınızla tereyağını una yedirin.
2. Hazırladığınız hamuru yağlı kağıda koyup biraz bastırdıktan sonra sarın. Hava almaması gerektiği için kilitli poşete koyarak, buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
3. Dinlenmiş olan hamuru açarken yapışmaması için unladığınız yağlı kağıdın üzerine koyun. Merdane yardımıyla daire şeklinde açın. Eğer yamuk bir daire olduysa bıçakla keserek düzeltebilirsiniz.
4. Yarım çorba kaşığı mısır nişastasını (bu seferlik buğday nişastası kullandım) ve 2 çorba kaşığı şekeri karıştırdıktan sonra hamurun kenarlarında 3 parmak boşluk kalacak kadar bir miktarını serpin.
5. Kalan şeker ve nişastayı yarım limon suyuyla karıştırın. Kirazları ve dilimlemiş olduğunuz şeftalilerin üzerine bu karışımı döküp karıştırın.
6. 10 dakika dinlendirdikten sonra, şeftalileri  hamurun ortasında biraz boşluk kalacak şekilde dizin. Ortasına ve şeftalilerin üzerine kirazları koyun.
7. Boş kalan kenarları meyvelerin üzerine gelecek şekilde kıvırın. Kıvırdığınız kenarların üzerine çırptığınız yumurtayı sürün.
8. Hamurun ve meyvelerin üzerine bolca şeker serptikten sonra, önceden 200 derecede ıstılmış fırınınızda 40-45 dakika pişirin.
9. Fırından çıkarıp oda sıcaklığına geldikten sonra üzerine vanilyalı dondurmayı koyup servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...                                               -ŞEYMA-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder