3 Temmuz 2014 Perşembe

İki farklı tat, bir tarif!

Benim çok çok sevdiğim ve sık kullandığım bir tarifi paylaşıyorum sizlerle. Çok seviyorum çünkü bu tariften hem tuzlu hemde tatlı 2 farklı tat yapılabiliyor. Biri meşhur Cinnamon Rolls öteki ise poğaça olarak adlandırabileceğimiz Dinner Rolls. Tarif elbette iki alternatif şeklinde gelmiyordu. Uyarlama tamamen bana ait. :) Ne yapmak istediğinizi ve birazda tariflerle haşır-neşir olup içeriğini anlayınca o kadarda zor olmuyor. Kafanızın karışmaması açısından adım adım açıklayacağım. Hamurumuzu yaparken hiçbir farklılık yok. Belirtmekte faide gördüm. Buraya kadar herşey tamamsa, haydi başlıyalım.

    Malzemeler :
* 2 cup ısınmış -sıcak- süt
* 2 yemek kaşığı kuru maya
* 1/4 cup şeker
* 2 çay kaşığı tuz
* 100 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
* 1 yumurta
* 5+ cup un

   Yapılışı :
1. Geniş bir kaba sıcak sütümüzü koyuyoruz. Ardından kuru mayayı, şekeri, tuzu, tereyağını, yumurta ve unumuzun 2 cup'ını ekliyoruz.
2. Düşük hızda kuru malzemeler ıslanıncaya kadar çırpıyoruz, sonra 2 dakikada orta hızda çırpıyoruz.
3. 2 cup unumuzu daha ekliyoruz ve karıştırıyoruz. ( eğer stand mixer olarak adlandırılan ayaklı mikseriniz varsa düşük hızda, sonra 2 dakika orta hızda şeklinde her eklenen unda tekrarlamak suretiyle çırpabilirsiniz. Yok eğer ayaklı mikseriniz yoksa benim gibi el lezzetinizi katmaktan çekinmeyin :) )
4. Kalan 1 cup unumuzu da ekleyelim. Hamurumuz yumuşak, ele çok yapışmayan ve kesinlikle sert olmayan bir hamur olucak. Eğer daha un eklemeniz gerekiyorsa hiç çekinmeyin. 5 cup genellikle yeterli olmuyor. Unutmayın poğaça hamuru elde etmeye çalışıyoruz. Tek farkı normal mayalılardan birazcık daha yumuşak olması.
5. Hazır olan hamurumuzun ( kabın kenarlarını güzelce sıyırdıktan sonra ) etrafına 1 yemek kaşığı sıvıyağı yayıyoruz.
6. Kabımızın üstünü güzelce streçle örtüyoruz. Mutfağımızın sıcak bir köşesinde hamurun 2 katına çıkarak kabarmasını bekliyoruz. 2 saati geçirmemenizi tavsiye ederim.
7. Hamurumuz kabardıktan sonra un serpilmiş bir zemine alıyoruz. 2 parçaya ayırıyoruz. Ayırdığımız bir parçayı güzel bir daire şeklinde açıyoruz. Pizza kesicisi kullanarak ( daha pratik olduğu için yoksa pekala keskin bir bıçakta iş görür ) 16 eşit parçaya bölüyoruz. Her parçayı kalından inceye doğru olmak üzere sarıyoruz. +Arzu ederseniz yuvarlak veya başka şekillerde yapabilirsiniz fotoğrafta olduğu gibi.
8. Hazırladığımız ruloları, pişirme kağıdı koyulmuş olan fırın tepsilerine diziyoruz. 1-1.5 saat tepside 2 katına çıkana kadar bekletiyoruz. Yani tepsi mayası aldırıyoruz.
9. 180 derecede ısıtılmış fırınımızda üstleri hafif kızarıncaya kadar 15-20 dakika pişiriyoruz.
- Dilerseniz poğaçaları peynirli veya patatesli yahud ikisinide yapabilirsiniz. Ben hepsini denedim ama bence en güzeli sade hali. Sade halini krem peynire veya salsa sosuna batırarak yemesi çook lezzetli oluyor.
10. Son aşama olarak poğaçalarımız fırından çıktıktan sonra halen sıcaklarken tereyağ sürelim. Ve poğaçalarımız hazır. Benim bir diğer tavsiyem ise aynı gün hatta sıcakken yenmeleri. İlk günkü tazeliklerini ertesi gün muhafaza edemiyorlar.

~~  Eveet şimdi sıra geldi Cinnamon Roll' larımızı yapmağa.
1. Dilerseniz 2'ye ayırdığımız hamurumuzdan diğer yarısını kullanarak, dilersenizde hamurun tamamını kullanarak yapın Cinnamon Roll 'larımızı.
2. Ekleyeceğimiz yalnızca 3 malzememiz var.
    *Tarçın
    *İnce kırılmış ceviz
    *Esmer şeker
Bu üç malzemeyi bir kapta karıştıralım.
3. Hamurumuzu biraz uzun olmak kaydıyla kare şeklinde açalım. Karışımımızı hamurun yüzeyini kaplayacak şekilde eşit olmaya çalışarak yayalım. Ve rulo yapmaya başlayalım. Mümkün olduğunca eşit olsun. Ve son olarak çok kalın olmamak şartıyla keselim. Derin kare borcama veya derin olan herhangi birşey olur yağlayıp Tarçınlı Dilimlerimizi sıralayalım. Poğaçada olduğu gibi 1-1.5 saat tepsi mayası alıcak.
4. 180 derecede ısıtılmış olan fırında Tarçınlı Dilimlerimizi pişiriyoruz.
5. Fırından çıktıktan sonra üzerlerine tereyağ sürüyorum. Dilerseniz icing yapıp veya beyaz çikolata eritip üzerine gezdirebilirsiniz.  Afiyet olsun

Sormak istediğiniz veya anlayamadığınız biryer olursa lütfen sorun. Umarım yeteri kadar açıklayıcı anlatabilmişimdir.





You can check the English version of this recipe ( with few changes of course ) from here.
This recipe is belongs to this blogger. With few changes i post the recipe here, in this blog.
Enjoy.

Rabia








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder