23 Temmuz 2014 Çarşamba

Karpuzlu Granita ve Frozen

Karpuz! Başlı başına yaz mevsiminin en sevilen ve serinleten meyvesiyken bir de bu güzel meyveyi canınız buz gibi bir şeyler istediğinde granita hâline getirmek çok kolay ve karpuzların suyunu sıkma kısmı çok zevkli :) Yarım karpuzun içinden ne kadar çok su ve ne kadar az posa çıktığını görünce çok şaşırdım. Karpuzun sulu bir meyve olduğunu biliyoruz ama yarım karpuzdan geriye 1 avuç posa kaldığını görmek çok şaşırtıcıydı :) Bu pratik tarifin sadece donmasını beklemek birazcık uzun - 4 saatçik :) - Karpuzun tatlılık oranına göre şeker miktarını azaltıp çoğaltabilirsiniz. Buzluğa koymadan önce biraz fazla tatlı olması gerekiyor çünkü soğuyan tatlılarda şeker oranı soğumamış haline göre daha az hissediliyor.
Suyunu sıkacağınız yarım karpuzu dilimlemeyip içini oyarak karpuzları çıkartırsanız servis ederken bu oyulmuş karpuzun içinde servis edebilirsiniz. Ben dondurma kaşığı ile oyup kenarlarını keskin bir bıçak ile üçgen üçgen kestim.


Aynı malzemelerle karpuzu soğuk içecek olarak tüketmek isterseniz granitayı frozen'a çevirebilirsiniz.


Malzemeler:


  • 6 su bardağı karpuz suyu (Ben yaklaşık yarım karpuzdan elde ettim)
  • 1 bardak şeker 
  • Kırık buz parçaları (Eğer frozen hazırlayacaksanız)


Yapılışı:

  1. Büyük boy bir kabın üzerine ince delikli bir süzgeç oturtun. Süzgeçin içine soyulmuş ve dilimlenmiş karpuzları koyup ellerinize sıkarak ve bastırarak suyunun alttaki kaba geçmesini sağlayın.
  2. Şekeri 1 su bardağı karpuz suyu ile orta boy bir tencereye aktarın ve sadece şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırın.
  3. Ateşten alıp kalan karpuz suyuyla karıştırın ve tercihen büyük boy bir yuvarlak borcama veya 2 adet küçük borcama koyduktan sonra üzeri açık olarak buzluğa kaldırın.
  4. Yaklaşık 2 saat sonra granita kenarlarından hafifçe donmaya başlayacaktır. Granitayı buzluktan çıkarıp kenarlardaki hafif donmuş parçaları dağıtmak suretiyle çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra buzluğa geri kaldırın.
  5. Birer saat aralıklarla aynı işlemi tekrarlayın.
  6. Granita servis edilecek kıvama geldiginde kuplara koyun. Veya benim yaptığım gibi oyulmuş yarım karpuzun içine koyup sunumunu yaptıktan sonra yine kuplara koyarak servis edebilirsiniz.
  7. Hemen servis etmeyecekseniz üzerine streç film gererek 1 hafta boyunca buzlukta saklayabilirsiniz.
TARİFİ FROZEN YAPMAK İÇİN:

  1. Granita tarifini 5. adıma kadar uyguladıktan -yani yaklaşık 2-2.5 saat buzlukta bekledikten- sonra uzun bardaklara alıp içine kırık buz parçalarını ekleyip hafifçe karıştırın ve üzerine pipetini koyup servis yapın.
Afiyet olsun 
RUMEYSA

2 yorum:

  1. Mımmm buz gibi nasılda güzel olur..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) Evet sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidiyor :)

      Sil