16 Eylül 2014 Salı

Şeftalili ve Çilekli Crisp


 
Altta sıcacık meyveleri üstünde sıcak kıtır kıtır hamuru olan bu güzel tatlı üzerine şahane bir top dondurmayı hakediyor! Bu tatlıyı bu yazın en pratik ve lezzetli tatlısı ilan ediyorum! Üstelik sadece yaz meyveleriyle değil -çok sulu olmamak kaydıyla- dilediğiniz tüm meyvelerle yapabilirsiniz. Yazın o  kadar çok çeşit meyveyle yaptım ki :) En güzeli şeftali ve çilek ikilisi oldu. Bir seferinde içine taze böğürtlen koydum hafif ekşilik verdi ve çok yakıştı. Benim denediğim meyveler arasında en güzel olanlar: Şeftali, çilek, armut, üzüm, böğürtlen, ahududu, yaban mersini ve vişne. Birbirine yakışan ve fırına girdiğinde tadı kötüleşmeyen dilediğiniz -ve toplamda 700 gram olacak- meyvelerle farklı kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Denemediğim ve aklıma gelen diğer meyveler arasında ilk olarak anjelik erik, yeşil elma ve portakal var. Gelelim tarife; tarifin içindeki bademi dilerseniz fındık veya antep fıstığı ile de değiştirebilirsiniz veya badem ve fındık karışık yapabilirsiniz. Ayrıca içerisine limon kabuğu, toz tarçın/zencefil gibi aromatik lezzetler de ekleyebilirsiniz.












Bu arada söylemeden geçemeyeceğim resimdeki ev yapımı çilekli dondurmanın tarifi Cafe Fernando'nun kitabından :) Bu tarifin orjinalide ona ait ama ben kendimce ufak değişiklikler yaptım.



Malzemeler:

Hamur için:
Fırına girmeden önce.
  • 150 g soğuk tereyağ
  • 1.5 su bardağı (210 g) un
  • 3/4 su bardağı (75 g) toz badem 
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz 
Meyve karışımı için:
  • 400 g çilek 
  • 300 g şeftali (doğranmış)
  • 1/4 su bardağı (50 g) toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı buğday nişastası
  • 4 tatlı kaşığı limon suyu 
Hazırlanması:

Hamuru hazırlamak için,
  1. Fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın.
  2. Tereyağını küçük küpler doğrayın ve buzluğa koyun.
  3. Unu, bademi, şekeri ve tuzu büyük bir kapta karıştırın.
  4. Tereyağ parçalarını ekleyin ve unlu karışıma bulayın. 
  5. Tereyağını fındık büyüklüğünde irili ufaklı parçalar haline gelene dek çatalla ezin.
  6. Hamuru bir kaba aktarıp üzerini streç filmle örtün ve meyveler hazır oluncaya dek buzdolabında bekletin.
  7. Dilerseniz hamuru 3 gün boyunca buzdolabında veya sıkıca paketlenmiş bir şekilde 2 ay boyunca buzlukta saklayabilirsiniz.
Meyveleri hazırlamak için,
  1. Çilekleri yıkayıp saplarından ayırdıktan sonra 4'e bölün.
  2. Şeftalileri de soyduktan sonra orta boy küpler halinde doğrayın.
  3. Meyveleri bir kaba aktarın ve üzerine şeker, nişasta ve limon suyunu ekleyerek karıştırın.
  4. Meyveleri dilerseniz tek kişilik fırına dayanıklı kaselere dilerseniz ortalama 20x40 cm ölçülerinde bir fırın kabına aktarın ve üzerlerini bastırmadan düzleyin.
  5. Meyvelerin üzerine hamuru serpin ve yine bastırmadan üzerlerini düzleyin.
  6. Fırın kaplarını yağlı kağıt serilmiş bir tepsinin üzerine koyarak fırının orta rafında hamur altın sarısı rengini alana kadar 35-40 dakika pişirin.
Oda sıcaklığında 10 dakika beklettikten sonra hala sıcakken üzerine bir top dondurma koyarak servis edin.

Afiyet olsun.
Rumeysa







1 yorum:

  1. Rümeysacım nefis olmuş,bayılırım böyle pratik ve lezzetli tatlara..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil